Szkocka rasa wyżynna (ang. highland cattle) to jedna z najbardziej powabnych i najpiękniejszych ras bydła. Należy do najstarszych zarejestrowanych ras bydła, pierwsze wzmianki o niej znaleźć można już w XII-wiecznych źródłach. Przez około 200 ostatnich lat rasa ta nie była krzyżowana z żadną inną.
Bydło to ma dość drobną budowę ciała, głowę z rogami o rozpiętości nawet do 1,5 metra i długą grzywką zasłaniającą oczy. Cechą wyróżniającą tę rasę jest charakterystyczna długa, pokrywająca całe ciało, okrywa włosowa, osłaniająca je przed śniegiem, wiatrem i utratą ciepła.
Zwierzęta tej rasy mogą cały rok przebywać na pastwisku, bardzo dobrze znoszą surowe warunki klimatyczne, śnieg i bardzo niskie temperatury. Krowy cielą się na łące bez żadnej pomocy ze strony człowieka, a porodów nie utrudniają nawet zimowe warunki i temperatury poniżej minus 20oC. Matki wyróżniają się niezwykłą opiekuńczością.
Rasa highland daje wołowinę o wysokich walorach kulinarnych, marmurkowatą, soczystą, o niskiej zawartości cholesterolu i praktycznie pozbawioną tłuszczu. Dużo ruchu na świeżym powietrzu na naturalnych pastwiskach bogatych w zioła procentuje niezwykłą smakowitością mięsa. Na Wyspach Brytyjskich wołowina ze zwierząt tej rasy uważana jest za rarytas. A prestiż tej rasie dodaje fakt, że stado bydła tej rasy hoduje brytyjska rodzina królewska.
O RASIE